Oftalmologs, optometrists, optiķis – pie kā veikt pierakstu?

Acu ārsts ir un paliks viens no tiem speciālistiem, kas jau būtu jāapmeklē vismaz reizi gadā. Mazuļiem, kā piemēram, acu ārsts tiešām ir nepieciešams un pat dažās skolās speciālists tiešām var atbraukt uz pašu izglītības iestādi. Mēs visi, bez šaubām, gribam, lai mūsu acis pārbaudītu speciālists, kurš varēs pamanīt pat mazāko problēmu. Ikgadēja redzes pārbaude ļaus atrast novirzes pašā sākumā, tādā veidā jau var izvairīties no dažādām veselības novirzēm. Kā labāk izvēlēties speciālistu, kā arī uz ko tad akcentēt savu uzmanību, centīsimies uzzināt tālāk.

Ko tieši dara oftalmologs un citi acu ārsti?

Tad kādi būtu redzes ārsti? Agrāk jau bija viens speciālists okulists, kur un gājām pārbaudīt redzes dzidrumu, mūsdienās redzes ārsti pilda konkrētas funkcijas, atbilstoši savai specialitātei. Optometrists jau ir ārsts, kas strādā ar acu slimībām un kuram jau ir ārstniecības personas sertifikāts atbilstoši savai kvalifikācijai, kas tad jāatjauno ikreiz pēc pieciem gadiem. Šis ārsts izmeklē pamata problēmas, ja būs veikta redzes pārbaude, strādājot kā ar pašu redzi kā objektu, gan ar pašu aci. Šāds acu ārsts var izrakstīt pat koriģējošās brilles vai lēcas. Savukārt, ja tiek identificētas slimības, optometrists pacientu novirza uz ārstēšanu. Šādu procesu pilda oftalmologs acu ārsts. Oftalmologs – okulists, kā uzdevumos ietilpst redzes pārbaude, diagnostika, slimību ārstēšana, preparātu nozīmēšana, gan arī eksistē tāda veida oftalmologi – acu ārsti, kuri veic operācijas uz acīm. Pie tam šāda veida ārsti palīdzēs piemeklēt brilles vai arī kontaktlēcas. Visbeidzot optiķis, kurš nav mediķis. Viņš darbojas ar recepti, kuru dabūjāt no oftalmologa vai optometrista. Optiķis var izgatavot koriģējošās brilles atbilstoši receptei, salabot rāmjus brillēm, kā arī izvēlēties tām materiālus. Pastāv vēl saistīta specialitāte: optiķis-optometrists. Šis ārsts drīkst pārbaudīt redzi un izgatavot piemērotas brilles. Vairāk par redzes pārbaudi var apskatīties uzņēmuma mājas lapā!

Acu ārsts – uz ko tieši lūkoties, ja meklējat?

Ir cilvēki, kuriem jau daudzus gadus atrasts personīgais acu ārsts, bet, ko darīt brīdī, ja jau ir vajadzīgs oftalmologs vai optometrists, bet īsti nav saprotams meklēšanas virziens? Bieži vien, ja vajadzīga acu pārbaude, mēs mēģinam uzzināt no paziņām. Situācijā, kad nevar palīdzēt draugi, tad parasti acu ārsts būs meklēts internetā. Mūsdienās par ārstiem arī iespējams sameklēt faktus kā par sertifikāta esamību, tas tad ir pirmais, kas jānoskaidro, gan arī vai ir kādas sūdzības konkrēti par doto ārstu. Medicīnas iestādēm ir to vietnes, kurās arī dažreiz tiek aprakstīta speciālista izglītība, kā arī sertifikāti. Galvenais būs medicīniskās personas sertifikāts un tam ir jābūt gan oftalmologam, tā arī optometristam. Bet, ja ir vajadzīga ikgadējā redzes pārbaude, droši dodaties pie optometrista, taču, gadījumā ja ir kādas problēmas iezīmes vai varbūt vēlaties padziļinātu izmeklēšanu, šajā gadījumā nepieciešams nu jau oftalmologs.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *