Kas jāzina, pērkot mežus vai cirsmas?

Meži noteikti ir ļoti liela Latvijas dabas daļa. Daba ir mūsu zemes vizītkarte un, protams, to vairākkārt ir apstiprinājuši arī ārzemju tūristi. Zaļie meži pie mums var piederēt gan privātpersonām, gan arī biznesmeņiem, bez tam tos noteikti ir atļauts iegādāties un pārdot, tiesa gan, katrs mežu un cirsmu pirkšanas un pārdošanas gadījums ir savādāks un arī noris atšķirīgi.

Mežu likumā ir atrunāti noteikumi, kuri jāņem vērā pērkot un, protams, pārdodot mežus. Taču kas tad īsti jāzina, ja gribat pārdot mežus?

Uzzini vairāk – https://siardn.lv/par-mums/

Cik izmaksā meži?

Meža rentablitāte spēlē galveno lomu meža kopējā cenā. Šis faktors ir svarīgs ne tikai privātpersonām, bet arī Valsts mežiem. Kubatūra un ceļu tuvums ir ļoti svarīgi aspekti, ja pārdodat cirsmu. Latvijas Valsts Meži vienmēr nosaka augstāko vērtību ko varētu piedāvāt par mežu zemi kā arī ievērojami augstāku cenas piedāvājumu no privātpersonām saņemsiet reti.. Jo daudzākiem pircējiem piedāvāsiet iegādāties cirsmu vai mežu, jo augstāka cena par to tiks piedāvāta.

 

Vai mežs pirms pārdošanas jāmēra?

Līdzīgi noteikti ir ar cirsmām, taču šeit visnoteicošākais cenas aspekts ir tas, cik daudz interesentu ir gatavi zemes gabalu nopirkt. Informācija šajā nozarē izplatās ārkārtīgi strauji, tāpēc, nevajag uzķerties uz pirmā vilinošā piedāvājuma, jo varētu gadīties, ka klients zina, ka pašlaik noteikti ir vienīgais. Pirms piedāvā mežu cirsmu, tā ir jaizdasto, kas nozīmē, ka jāizmēra meža kubatūra m3. Mežu zemes dokumentos šāda informācija jau ir norādīta, taču tā ir aptuvena. Klients vērtību piedāvā balstoties arī uz citiem faktoriem, kā piemēram, par kādu vērtību tiks pārdots izgatavotais sortiments.

 

Kā regulē mežu cenu?

Meža atrašanās vieta un, protams, koku tips ir svarīgākie faktori cenu noteikšanai. Mežu cena rodas kombinējot daudzus rādītājus kā arī tā spēj sasniegt pat 8 tūkstošus eiro par hektāru. Visvērtīgākie ir skujkoku meži, taču mazāk vērtīgie meži aug pie jūrām un upēm. Meža novērtēšanu varētu uzticēt gan privātiem profesionāļiem, gan Valsts Mežu Dienesta darbiniekiem. Meža cenas mūsu valstī bieži tiek noteiktas vadoties uz Valsts Mežu Dienesta noteiktiem izcenojumiem.

 

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *