Smiltsērkšķu lietošanas receptes

Smiltsērkšķis – pārsteidzošs augs, kas dalās arī ar mums ar savu vitamīnu krājumu. Pati smiltsērkšķu oga līdzīga vitamīnu tabletēm. Un šie augi bez šaubām ir pilni ar vitamīniem un citām vielām. Tie ir ļoti ražīgi, tās zari, kas ir smagi no augļu pārpilnības, parasti atrodas pie zemes. Smiltsērkšķu ogām ir dziednieciskas īpašības, tās ļaus tikt vaļā no vairākām kaitēm. Smiltsērkšķiem patīk saulaini kalni, taču tie aug arī pie upes un citiem ūdeniem. Šim augam nepatīk purvi. Smiltsērkšķi ir izturīgi un spēj augt pat salā, tāpēc arī Latvijā to audzēšana nesagādā problēmas.

Smiltsērkšķu augļi

Smiltsērkšķu augļi satur milzīgu devu C vitamīna, A vitamīna, B grupas vitamīnus, kā arī folijskābi un tokoferolu, kas ir īpaši labvēlīgs gaidot bērninu. Tai skaitā smiltsērkšķu ogas ietver sevī tādas vielas, kā silīciju, dzelzi, sēru, magniju un boru. Droši var gatavot smiltsērkšķus ziemai, jo tas sniedz iespēju saglabāt visu veselībai nozīmīgo komponentu kompleksu. Saldētas smiltsērkšķu ogas var uzglabāt ļoti ilgu laiku, tās nepazaudēs savu dziedniecisko ietekmi. Izkaltētos augļus var iegādāties aptiekās, bet tos var sakaltēt arī mājas apstākļos. Šie augi jāiegādājas ražas vākšanas brīdī un tad visu gadu var nodrošināt savu ģimeni ar dabīgiem vitamīniem.

Tā kā smiltsērkšķi ir bagāti ar vitamīniem un uzturvielām, cilvēki ir radījuši vairākas receptes kā izmantot šo augli. Protams, pieņemot vēra smiltsērkšķu eļļas ražošanas procesu, tā cena nav no mazākajām, bet ir saprotama. Iespējams lietot uzturā arī smiltsērkšķu ogas, lai sniegt organismam vitamīnus. Smiltsērkšķu ogas var ēst veselas vai arī taisīt biezenīšus. Smiltsērkšķu sula ir produkts, kuram jābūt izlietotam desmit dienu laikā, taču to var saldēt pieliekot klāt ūdeni. Saldētavā to var uzglabāt līdz pat gadam. Arī smiltsērkšķu sulai cena nav zema, taču tās bagātais sastāvs attaisno izdevumus. Pie tam sulu ir ieteicams atšķaidīt, ko var izdarīt gan ar ūdeni, gan arī ar apelsīnu sulu vai pat pienu. Mazajiem labāk taisīt saldos ēdienus no smiltsērkšķu ogām, kā piemēram, ievietojot blenderā ogas un pienu, beigās ielikt banānu, izveidojas garšīgs un veselīgs kokteilis. Pašu smiltsērkšķu eļļu lieto veselībai, taču tā ka to nosaka ārsts, tā kā, ja ir žultspūšļa iekaisums vai problēmas ar kuņģi, to nevajadzētu izmantot.

Smiltsērkšķu ražotājs

Smiltsērkšķi ir ļoti iemīļoti visā pasaulē. Šis auga dzimtene skaitās Mongolijā, Tibetā, Himalajos un Altaja apvidū. Savukārt, Latvijā tos saka audzēt tikai 20.gadsimta 70. gados. Pieaugot veselīgā dzīvesveida piekritēju skaitam, pēdējā laikā smiltsērkšķi audzē ļoti daudz. Tas, ka cilvēki grib lietot smiltsērkšķi, noved pie tā, ka arvien vairākas saimniecības sāk audzēt smiltsērkšķu ogas un ražo no tā produktus, kā piemēram, smiltsērkšķu sulu un noteikt produkcijai savu cenu, kas būs pieemama tirgū. Pie mums saimniecībai jabūt pārbaudītai, par ko liecinās esošās apliecības un dalība Latvijas augļkopju asociācijā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *