Smiltsērkšķis ikdienā

Smiltsērkšķis – pārsteidzošs augs, kas dalās arī ar mums ar savu dziedinošo spēku. Ārēji smiltsērkšķu oga atgādina vitamīnu. Smiltsērkšķi tiešam satur veselu virkni dabisko vitamīnu. Šī kultūra ir ļoti ražīga, krūma zari, kas ir smagi no augļu pārpilnības, pārsvarā atrodas pie zemes. Smiltsērkšķu ogām ir dziednieciskas īpašības, tās palīdzēs atbrīvoties no daudzām slimībām. Smiltsērkšķiem patīk saulaini kalni, taču tie aug arī upju krastos. Šim augam ne visai patīk purvainas zemienes. Smiltsērkšķi ir izturīgi un spēj augt pat salā, tādēļ arī Latvijā šos augus var audzēt, līdz ar to ir jauki apzināties, ka iegādāties smiltsērkšķu sulu var tepat pie mums.

Smiltsērkšķu augļu pielietojums

Smiltsērkšķu augļi satur milzīgu devu A, C, un B grupas vitamīnus, kā arī folskābi un tokoferolu, ko īpaši iesaka gaidot bērniņu. Turklāt smiltsērkšķi satur tādas vielas, kā silīciju, dzelzi, sēru, magniju un boru. Droši var gatavot smiltsērkšķus ziemai, jo tas sniedz iespēju saglabāt visu iespējamo bioloģiski aktīvo sastāvdaļu sastāvu. Saldētas smiltsērkšķu ogas var uzglabāt ilgi, nezaudējot ārstnieciskās īpašības. Kaltētos augļus pārdod aptiekās, taču tos var kaltēt arī mājās. Tie jānopērk ražas vākšanas sezonā un tad cauru gadu var apgādāt sevi ar dabiskiem vitamīniem.

Smiltsērkšķu lietošana

Smiltsērkšķu ogas var izmantot dažādos veidos, tas nesamazinās to labo ietekmi uz organismu. Svaiga smiltsērkšķu sula var būt izmantota kā salātu un konditorejas izstrādājumu papildus sastāvdaļa. Lai izmantot smiltsērkšķu ogas veselības uzlabošanā, to vienkāršāk ir lietot kā karstu dzērienu piedevu. Piemēram, ja klepus ilgi nepāriet, ir labi lietot tēju ar smiltsērkšķi, ingveru un medu. Smiltsērkšķu ogas ir tie retie augi, kuri pie saldēšanas nezaudē visus vitamīnus. Tāpēc, smiltsērkšķi ziemai noliek ledusskapī un ogas saglabāsies nemainīgas, kā nesen salasītas. Bet kā jebkuram no ārstnieciskiem augiem arī smiltsērkšķiem ir ierobežojumi. Smiltsērkšķu ogas un citi produkti nav ieteicami cilvēkiem ar kuņģa slimībām, ja ir aizkuņģa dziedzera vai žultspūšļa iekaisums, hepatīts vai cita aknu slimība, ja ir akmeņi nierēs, ka arī jāskatās vai nav alerģija pret karotīnu vai jebkuru citu sastāvdaļu.

Kur var nopirkt smiltsērkšķi?

Šodien daudzas augļkopības gan audzē smiltsērkšķus, gan ražo to produkciju. Augļkopju saimniecības, ražojot smiltsērkšķu sulu, nosaka savu cenu par kādu izplata vietējā tirgū. Latvijas iedzīvotājiem ir iepatikusies smiltsērkšķu eļļa, kur cena nespēlē tik lielu lomu, jo tās labās īpašības ir sen pazīstamas un pārbaudītas. Cilvēki iegādājas smiltsērkšķus ziemai saldēšanai, savukārt, sulu izmanto ikdienā un smiltsērkšķu eļļu ārstēšanā. Latvijā augļkopi tiek uzraudzīti, un uzticams smiltsērkšķu audzētājs būs arī Latvijas augļkopju asociācijas dalībnieks.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *