Ģeodēzija kā arī tās funkcijas

Kā tas redzams tagadējā terminoloģijā, pati ģeodēzija ir jebkāda objekta vietas noteikšana, objekta lieluma un formas uz zemes virsmas identificēšana. Šeit ir redzama cieša saikne gan ar matemātiku un ģeogrāfiju, kā arī ar ģeometriju. Ģeodēzija veicināja to, ka tiek izveidotas koordinātu sistēmas, tiek būvēti tā sauktie ģeodēziskie tīkli un noteikti punkti uz zemes virsmas. Topogrāfiskais plāns lauj nepazust uz zemes, bet mērnieks ļauj korekti noteikt piederošos zemes gabalus un pēc tam tiek saimniekam izdots zemes robežu plāns, kas likumiski nosaka robežas. Bez šaubām šodien Latvijas mērnieks ir tik pieprasīts, tā kā tiek daudz precizētas robežas un cilvēki saņem savu zemi atpakaļ.

Uzzini vairāk – https://www.geodezists.lv/pakalpojumi/topografija/

Iespējams izdalīt tādas ģeodēzijas nozares kā , piemēram, topogrāfija, kas tad ir zemes virsmas apraksts, inženierzinātņu mērniecība, kuru pielieto būvniecībā un tas ietver tehnoloģiju un darba organizāciju, lai atrisināt inženierijas un celtniecības problēmas. Hidrogrāfija pēta ūdens dzīles.. Aerofotogrāfija nepieciešama kāršu veidošanai, izmantojot aerofotogrāfiju, bet kadastrālā uzmērīšana ir inženiertehnisko darbību un dabas resursu uzskaite un novērtēšana. Šodien iekārtu pasaule ir milzīga un jebkurā sfērā mērnieks izmanto dažādas ierīces, piemēram kā lāzerskenēšana vai 3d skenēšana, priekš tam lai mērījumi varētu būt precīzāki. Latvijā ir gan valsts zemes kadastrs, kurā ir apvienoti īpašumi un dati par to saimniekiem un zemes izmēriem, kā arī meliorācijas kadastrs, kurā jau ir valsts objekti, piemēram, ūdensnotekas un sūkņu stacijas.

Kurā vietā tiek nodrošināti dažādi zemes ierīcības projekti?

Nav svarīgi kādi tad konkrēti pakalpojumi būs nepieciešami, vai arī tas būtu jauns robežu plāns, vai arī dažāda veida zemes ierīcības projekti, kadastrālā uzmērīšana vai pat tāda lieta kā topogrāfiskais plāns, Jums būs vajadzīgs kvalificēts Latvijas mērnieks, kas zina savus darbus. Pats mērnieks ir tāda tipa zinātnieks, kas pārzin ne vienīgi ģeogrāfiju vai fiziku, bet arī, piemēram, mūsdienu tehnoloģijas un var darboties ar tāda tipa iekārtām piemēram, kā lāzerskenēšana un 3d skenēšana. Tad, kad tiks pasūtīta topogrāfija cena protams spēlē ne mazāk būtisku lomu, tā kā tā nevar būt zema, bet, ņemot vērā tirgu, jāņem vērā vidējs izcenojums.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *