Kā uziet savu acu ārstu?

Daudzi klienti pilnīgi neizprot ar ko tad atšķiras optometrists un oftalmologs, vai, piemēram, kas tad ir optiķis. Un tas ir tādēļ, kad samērā ilgus gadus jebkurš acu ārsts tika saukts tieši par okulistu. Pēc gadiem, vairākas klīnikas sāka lietot jaunu terminoloģiju, savukārt klienti palika nesaprašanā, kas jau ir kas vai pie kura speciālista tad ir īsta acu pārbaude. Tālāk rakstā centīsimies uzzināt, ar ko nodarbojas visi šie ārsti, starp kādām profesijām būs atšķirība, bet kur viņas īsti nav(spied te – redzes pārbaudes izmaksas). Tā arī būs iespēja noskaidrot, kur piemeklēt speciālistu un kam pievērst īpašu vērību.

Pie kā vislabāk izdarīt redzes pārbaudi?

Nepieciešama acu pārbaude un vajadzīgs acu ārsts, bet nav skaidrs kāds tad būs tas īstais? Šodien klīnikā bieži vien iespējams atrast vārdu oftalmologs un optometrists, bet vai jau tas būtu tas pats? Šie abi speciālisti veic redzes pārbaudi, turklāt tiem ir ārstējošās personas kvalifikācijas sertifikāts, bet atšķirības arī ir. Optometrists pārbauda galvenās acu funkcijas, viņš var noteikt tālredzību un tuvredzību, acu sadarbību, taču, kad tiks noteikta kāda novirze no normas, kur jau vajadzīga ārstēšana, šajā gadījumā cilvēks būs novirzīts jau pie acu ārsta. Tieši oftalmologs acu ārsts jau ir tas speciālists, kurš dara detalizētu izmeklēšanu un profilaktiskās darbības. Visbiežāk oftalmologs tiek saukts arī par okulistu. Ja pacientam ir obligāta ārstēšana un citas manipulācijas, attiecīgi kvalifikācijai oftalmologs veic medicīnisku vai jau ķirurģisku ārstēšanu. Turpretim, optiķis jau ir tāds cilvēks, kurš izgatavo koriģējošās brilles pēc redzes ārsta receptes. Bez šaubām, tagad ir izplatīta profesija optometrists, kas veic arī optiķa funkcijas, kas tad var veikt vienkāršotu acu pārbaudi un izveidot brilles.

Ko tieši izdarīt, ja vajag izvēlēties redzes speciālistu galvaspilsētā vai citviet Latvijas teritorijā?

Ir un būs daudzi cilvēki, kam nu jau vairākus gadus atrasts personīgais acu ārsts, taču, ko tad darīt brīdī, kad ir vajadzīgs oftalmologs vai optometrists, piemēram, un nebūs saprotams rīcības virziens? Visbiežāk, kad nepieciešama acu pārbaude, mēs mēģinām uzzināt no draugiem. Gadījumā, ja nevar sniegt palīdzību draugi, tad parasti acu speciālists tiek meklēts online. Šodien konkrēti par ārstiem arī var sameklēt informāciju gan par sertifikāta esamību, kas ir pirmais, kas jānoskaidro, tā arī vai ir kādas sliktas atsauksmes par izvēlēto speciālistu. Klīnikām ir vēl to interneta lapas, kurās arī reizēm var būt aprakstīta speciālista izglītība un sertifikāti. Galvenais tad ir ārstnieciskās personas sertifikāts, turklāt viņam tomēr ir jābūt, kā oftalmologam, gan optometristam. Bet, ja būs nepieciešama kārtējā redzes pārbaude, dodaties pie optometrista, bet, kad rodas jebkādas slimības pazīmes vai arī vēlaties padziļinātu izmeklēšanu, tajā gadījumā nepieciešams nu jau oftalmologs acu ārsts.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *