KĀ APKOPT NOTEKŪDEŅU SISTĒMU?

Visu pievad komunikāciju izbūvēšana no jauna vai tehniskais stāvoklis jau esošajām, ir viena no galvenajām lietām ar ko jātiek skaidrībā plānojot jauna mājokļa celtniecību vai esošā kapitālo renovāciju.Ņemot vērā to, ka visas komunikācijas sākot ar kanalizāciju un beidzot ar elektrību, tiek ieraktas zemē, tad par to funkcionalitāti ir jāpārliecinās laikus, lai pēcāk nerastos lieki izdevumi un problēmas. Kanalizācija ir viena no galvenajām komunikācijām, kas jāizbūvē jebkurā mājoklī. Veidu kā novadīt notekūdeņus, netrūkst, atliek vien izvēlēties piemērotāko.

GRUNTSŪDEŅU LOMA BIO KANALIZĀCIJAS SISTĒMAS PLĀNOŠANĀ UN IZBŪVĒ

Ir dažādi notekūdeņu apsaimniekošanas veidi, bet privātmāju iekārtošanā, visbiežāk, izmanto trīs – septiķi, bio-attīrīšanas iekārtu vai arī pilsētas centralizēto pieslēgumu(skaties te – bio kanalizācija). Ar funkcijām bagātākā ir bioloģiskā attīrīšanas iekārta. Attīrītais ūdens ir lietojams atkārtoti, piemēram, dārza laistīšanā. Bioloģiskās attīrīšanas iekārtas darbojas, izmantojot elektrību, taču patēriņš ir pavisam neliels. Septiķa ierakšana zemē nozīmē divu vai trīs tvertņu uzstādīšanu, kurā ūdens tiek atdalīts no tā satura. Septiķa tīrīšana ir jāveic pāris reizes gadā un to dara asenizācijas pakalpojuma sniedzēji.

CIK BIEŽI UN KĀDĒĻ JĀTĪRA KANALIZĀCIJAS SISTĒMA?

Pašvaldības noteikumi nosaka to, kādu attīrīšanas iekārtu ir iespējams izmantot. Ja 200 metru attālumā no būvobjekta atrodas centralizētais kanalizācijas vads, ir iespējams pieslēgties tam. Izmaksas nosaka dažādi faktori – nepieciešamo materiālu cena, darbs tiks veikts pašu spēkiem vai tiks algoti speciālisti un tamlīdzīgi. Ja pieslēgums vietējam kanalizācijas vadam nav iespējams, tad tālāk viss atkarīgs no gruntsūdeņiem, lai cik dīvaini tas nebūtu. Neliela izmēra privātmājā vai vasarnīcā kā risinājumu var apsvērt septiķi, kas periodiski ir jāizsūknē, lai nepiesārņotu dabu. Lielākai mājai, kuru apdzīvo vairāk cilvēku, labs risinājums ir bioloģiskā attīrīšanas iekārta, kur pārstrādāto ūdeni var izlietot saimniecībā, tādējādi ietaupot arī šādā veidā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *