IZPLATĪTI ELEKTROENERĢIJAS RISINĀJUMI LATVIJĀ

Ar vien vairāk cilvēku visā pasaulē vēlas dzīvot dabai draudzīgāk, ekonomiskāk un izdevīgāk, tādā veidā atrodot veidus, kā to īstenot. Viena no iespējām ir saules paneļi, kas uzstādīti uz mājas jumta vai zemes pagalmā. Uzkrātā saules enerģija tiek pārvērsta elektrībā un to var izmantot gan kā alternatīvu elektroenerģijas avotu, gan kā centrālo enerģijas avotu. Uzkrātās enerģijas daudzums ir atkarīgs no uzstādīto paneļu skaita un izmēriem, kam būtu jābūt līdzīgam ar vidējo gada elektroenerģijas patēriņu. Izvēloties šādu alternatīvās enerģijas uzkrāšanas veidu, ir jābūt aktīvam Sadales Tīkla pieslēgumam. Lai tiktu uzkrāta elektroenerģija, nav nepieciešami konstanti saulaini laikapstākļi, kas nozīmē to, ka enerģija tiek uzkrāta visa gada garumā, arī ēnainā laikā. Lai saprastu vai šāda veida enerģijas ieguve ir piemērota, iespējams izmantot aprēķina kalkulatoru.

KAD UN KĀ IZMANTOT SAULES SARAŽOTO ELEKTRĪBU?

Lieliski, ja saules paneļu uzstādīšanai ir iespējams izmantot personīgos finanšu līdzekļus, taču, daudzi izvēlas banku kreditēšanas pakalpojumu paneļu uzstādīšanai(ieskaties te – http://saulessiltums.lv/). Ir iespējams pašiem veikt nelielus aprēķinus, lai saprastu, vai paneļu uzstādīšana ir izdevīga. Vērā jāņem šādi rādītāji: vidējais gadā patērētās elektroenerģijas daudzums, paneļu skaits, vieta kur tie tiks ierīkoti. Svarīgi saprast, ka nav nepieciešams uzstādīt vairāk paneļu nekā nepieciešams un saražot vairāk elektrības kā vajadzīgs. Tie, kuri Latvijā ir uzstādījuši saules baterijas, iegūto enerģiju izmanto divējādi – uzreiz no sava tīkla vai izmanto NETO sistēmu, kur tiek atdota saražotā enerģija un pēcāk izmantota. Pie esošajām elektroenerģijas izmaksām, tiek lēsts, ka investīcija atmaksāsies vidēji 10 gadu laikā. Lai uzstādītu šādus saules enerģijas kolektorus, jārēķinās ar vidēji līdz 10 tūkstošiem eiro, kas sedz visas ar uzstādīšanu saistītās izmaksas.

CIK ILGI UZSTĀDA SAULES PANEĻUS?

Pirms uzstādīšanas tiek veikta elektroenerģijas patēriņa analīze, objekta apsekošana un piedāvāti individuāli tehniskie risinājumi. Tikai pēc tam tiek veikta būvprojekta izveide. Pašu paneļu uzstādīšana prasa vienu vai divas darba dienas, atkarībā no to skaita. Projektam nepieciešama saskaņošana būvvaldē, pretējā gadījumā tā tiek uzskatīta par patvaļīgu būvniecību.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *