SEPTIĶA UN BIOLOĢISKĀS ATTĪRĪŠANAS IEKĀRTAS APKOPE

Jebkurš privātmājas īpašnieks zina, cik liela nozīme ir visu komunikāciju uzturēšanai kārtībā un jau precīzai izbūvei un plānošanai pirms pamatu likšanas. Piemēram, kanalizācijas sistēmas izbūvei ir jābūt nevainojamai, jo tās remontdarbi ir īpaši piņķerīgi, ja nepieciešama problēmu novēršana. Ja tiek pievērtas acis uz kādiem defektiem vai nepilnībām, tad tas nozīmē pavisam drīzu labošana darbu veikšanu. Notekūdeņu apsaimniekošanas sistēmai ir ne tikai loma katra cilvēka veselībai un sanitāru apstākļu nodrošināšanai, bet arī ekoloģiskas vides uzturēšanā.

Ikdienā, mājsaimniecībā, dažādu darbību rezultātā tiek patērēts ļoti daudz ūdens, kas ir jānovada dabai draudzīgā veidā, neradot antisanitārus apstākļus un neveidojot nepatīkamas situācijas, kad kanalizācija regulāri aizdambējas gan virtuvē, gan vannas istabā. Privātmājām, visbiežāk, tiek piedāvāti divi risinājumi – septiķa vai bioloģiskās attīrīšanas iekārtas ierīkošana. Pilsētās dzīvojošajiem, kuri vēlas būvēt paši savu māju, var būt arī iespēja pieslēgties pilsētas kanalizācijas sistēmai, bet mazliet attālākos lauku rajonos šādu iespēju nav.

Spied šeit – uzzināt vairāk!

KĀDA LOMA IR GRUNTSŪDEŅIEM UN PAŠVALDĪBAI KANALIZĀCIJAS IZBŪVĒ?

Visbiežāk klienti izvēlas septiķi vai bioloģisko attīrīšanas iekārtu, jo centralizētais kanalizācijas mezgls ne vienmēr ir pieejams. Laba izvēle būs bioloģiskā attīrīšanas iekārta, kuras darbības rezultāts rada ilgtspējīgu risinājumu. Tehnisko ūdeni var izmantot dārza laistīšanā, mazgāšanā un citos saimnieciskos nolūkos, tiesa gan, to nedrīkst lietot pārtikā. Arī tā tīrīšana neprasa lielu uzmanību, taču tai nepieciešams elektrības pieslēgums, kura patēriņš nav lielāks kā ledusskapim. Savukārt septiķa uzstādīšana nozīmē trīs tvertņu un filtrācijas lauka izveidi un ierakšanu zemē. Atdalīto ūdeni nedrīkst lietot atkārtoti, tādēļ pāris reizes gadā jāizmanto asenizācijas pakalpojumi, kas septiķi izsūknē.

SEPTIĶU TĪRĪŠANAS PAKALPOJUMI

Kanalizācijas sistēmas izveidē savam mājoklim, ir jāpielāgojas pašvaldības noteikumiem. Ja 200 metru attālumā no būvobjekta atrodas centralizētais kanalizācijas vads, ir iespējams pieslēgties tam. Izmaksas, kā jau visos gadījumos, nosaka dažādi faktori, tostarp tas, kas veiks darbus, kādi materiāli nepieciešami, un tamlīdzīgi. Ja tomēr centralizētajam kanalizācijas vadam nav iespējas pieslēgties, tālākās darbības nosaka gruntsūdeņu stāvoklis īpašumā un apkārtnē. Neliela izmēra privātmājā vai vasarnīcā kā risinājumu var apsvērt septiķi, kas periodiski ir jāizsūknē, lai nepiesārņotu dabu. Otra opcija ir bio attīrīšanas iekārtas jeb biokanalizācija, kas ir labs risinājums lielām saimēm un platībām, jo patērētā ūdens apjoms tiek filtrēts ar baktēriju palīdzību un pēcāk izmantojams atkārtoti, tiesa gan ne pārtikā, bet, piemēram, puķu laistīšanā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *